Produsele textile și de mobilier necesită îngrijire, nu numai pentru a le menține un aspect plăcut, ci și pentru a le asigura o durată îndelungată de viață și o utilizare lipsită de griji.

Eticheta textilă

Eticheta textilă este obligatoriu atașată produselor textile (adică produselor ce au în componență minim 80% fibre textile). De regulă aceasta este atașată prin coasere, neputând fi detașată accidental.
Urmărește eticheta textilă atașată fiecărui produs textil, dacă ai posibilitatea chiar înainte de achiziție. Eticheta textilă își va meține lizibilitatea pe o durată cel puțin egală cu durata de viață a produsului. Așadar va putea fi citită la orice moment ulterior.
Un produs textil poate avea mai multe etichete textile (eventual chiar atașate în diverse zone ale produsului), iar distribuția informațiilor între aceste etichete este la latitudinea producătorului, din acest motiv trebuie consultate toate etichetele textile.

Informațiile cuprinse în etichetele textile cuprind mai multe secțiuni, dintre care enumerăm mai jos doar elemetele legal obligatoriu de afișat:

Compoziția

Compoziția (fibroasă) a materialelor ce intra în componența produsului. Aici vei găsi atât materialele de la exteriorul produsului (care se văd și cu care intrii în contact), cât și cele de la interiorul produselor. De exemplu, în cazul husei unei saltele, vei găsi atât descrierea materialelor exterioare (tricotul sau jacquardul), cât și materialelelde la interior (vata și celelalte straturi matlasate).
Compoziția (fibroasă) reprezinta tipul de materiale (fibre) textile utilizate, precum:

      • fibre naturale: lână, in, bumbac, bambus, mătase, cocos, etc.
      • fibre artificiale, precum vâscoza
      • fibre sintetice: poliester, polipropilenă, etc.
        De asemenea întâlnim și materiale precum poliuretanul (așa zis “burete”) sau derivați ai acestuia

Simbolurile de întreținere

Acestea sunt standardizate, sunt cinci și ordinea acestora este mereu aceeași, acestea fiind:

  1. Spălarea. Simbolul are forma unui lighean și este primul simbol afișat. Dacă produsul (sau componenta respectivă) este lavabil(ă), în interiorul simbolului se va regăsi temperatura maximă de spălare. Pentru o economie de energie, folosiți o temperatură cât mai mică, iar pentru o performanță ridicată a spălării folosiți o temperatură cât mai mare, dar niciodată mai mare decat cea indicată (altfel riscați deteriorarea produsului / micșorarea acestuia și pierderea garanției). Dacă în interiorul simbolului apare o mână, înseamnă că produsul poate fi spălat doar manual, așadar este un produs delicat.
    Suplimentar, imediat sub simbolul de spălare se poate regăsi una sau două linii orizontale (ca și cum simbolul ar fi subliniat cu o linie, respectiv cu două), semnificația acestora fiind: o linie → spălare delicată, două linii ⇒ spălare foarte delicată.
    Dacă produsul nu e lavabil, simbolul va fi tăiat, adică spălarea este interzisă.
  2. Albirea. Simbolul are forma unui triunghi. De regulă găsim albirea permisă doar în cazul produselor destinate uzului profesional, aceasta reprezentând o dovadă (ce-i drept ascunsă) a calității produsului.
    Dacă produsul nu suportă albirea, acest simbol va fi tăiat.
  3. Uscarea. Simbolul are forma unui pătrat, iar în interiorul acestuia se regăsesc informații adiționale cu privire la tipul uscării permise, astfel:
    • Dacă în interiorul cercului se regăsește un pătrat, înseamnă ca este permisă uscarea în tambur rotativ.
      Dacă produsul nu suportă uscarea în tambur rotativ, acest simbol va fi tăiat.
    • Dacă în interiorul cercului se regăsesc doar linii, înseamnă că este permisă doar uscarea naturală (fiind interzisă uscarea în tambur rotativ), fiind posibile următoarele cazuri:
      • Dacă în interiorul pătratului se regăsește una sau două linii verticale, înseamnă ca este permisă uscarea pe verticală (“pe sârmă”).
      • Dacă în interiorul pătratului se regăsește una sau două linii orizontale, înseamnă ca este permisă uscarea doar în poziție orizontală (fiind interzisă uscarea “pe sârmă”).
        Suplimentar, mai poate apare și o extra linie oblică – semnificația acesteia fiind uscare la umbră (fiind interzisă uscarea la soare).
  4. Călcarea. Apare sub forma unui fier de călcat, în interiorul căruia se regăsește temperatura maximă ce poate fi setată aparatului de călcat astfel:
    1. un punct înseamnă maxim 110 °C (fiind interzisă folosirea aburului)
    2. două puncte înseamnă maxim 150 °C
    3. trei puncte  înseamnă maxim 200 °C
      Dacă produsul nu suportă călcarea, acest simbol va fi tăiat.
  5. Îngrijirea profesională. Are forma unui cerc, fiind ultimul simbol afișat și este destinat firmelor profesionale de întreținere.
    Dacă produsul nu suportă îngrijire profesională, acest simbol va fi tăiat.

Denumirea și datele de contact ale producătorului/distribuitorului

În majoritatea cazurilor la această rubrică sunt trecute denumirea juridică și datele de contact ale producătorului propriu-zis. Dar, după caz, producătorul poate lipsi, fiind înlocuit de firma care pune pe piață produsul: distribuitorul și/sau titularul mărcii (dacă este vorba de un produs private-label).