Top 5 remedii naturiste pentru un somn odihnitor

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/bed-bedroom-drink-girl-576834/

Tulburările de somn reprezintă un real inconvenient, care îți afectează fiecare zi. Concentrarea, starea de spirit, memoria sunt la un nivel scăzut. Spus pe scurt, sănătatea emoțională și fizică au de suferit. 

Dacă și tu te confrunți seară de seară cu încercarea de a adormi și de a avea un somn profund și vrei să eviți pe cât posibil medicamentele, atunci trebuie să știi că există metode simple, la îndemâna oricui, pentru a reuși să te odihnești corespunzător.

În acest articol îți vom dezvălui 5 remedii naturiste pentru un somn odihnitor. 

 

Ce remedii naturiste există pentru somn?

Multe persoane se confruntă cu insomnie pe termen scurt. Această tulburare comună se manifestă prin dificultatea de a adormi și de a rămâne adormit. Chiar dacă necesarul de somn diferă de la o persoană la alta, majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte. Dacă lipsa somnului îți afectează calitatea vieții, remediile naturiste pot fi adjuvantul pe care îl căutai:

  1. O băutură menită să te ajute: sunt mai multe variante la care poți apela cu încredere, astfel încât să te bucuri de un somn odihnitor:
  • ceai de mușețel – are numeroase beneficii, printre care și cel al inducerii somnului, lucru datorat apigeninei – un flavonoid prezent în diferite plante și cu precădere la mușețel;
  • ceai de valeriană – contribuie la inducerea stării de relaxare și la un somn de bună calitate; este un remediu folosit împotriva tulburărilor de somn încă din antichitate;
  • ceai de sunătoare – sunătoarea are proprietăți calmante și este folosită cu succes pentru un somn liniștit;
  • lapte cald cu miere – combinația de lapte și miere este foarte bună pentru a induce somnul și a fost utilizată de-a lungul timpului; laptele conține triptofan – un aminoacid esențial care contribuie la producerea serotoninei și melatoninei (hormoni răspunzători pentru somnul sănătos), acționând ca un sedativ natural;

Sfat: Evită să bei cofeină în a doua parte a zilei. Păstrează 6 ore până când te culci, în care să eviți cafeaua, ceaiul verde sau negru, cola, băuturile energizante.

  1. Masajul: este o tehnică foarte bună pentru a calma în mod natural corpul și mintea; masajul realizat seara, înainte de culcare, reduce senzația de durere, anxietate și depresie și îmbunătățește calitatea somnului; nu trebuie să fie un masaj realizat de un terapeut, ți-l poate face partenerul de viață sau chiar tu singur; eliberează-te de gândurile de peste zi și păstrează-ți mintea axată pe senzațiile atingerii din timpul masajului.

Truc: Folosește uleiul relaxant de masaj cu lavandă, devenit popular pentru faptul că îmbunătățește starea de spirit și somnul. 

Nu confunda uleiul esențial de lavandă cu cel de masaj. Cel dintâi îl găsești în sticluțe mici și este suficient să pui câteva picături pe tâmple, masându-le sau pur și simplu 2-3 picături pe pernă. Mai poți încera o baie aromoterapeutică în care să torni 3-6 picături în cadă.

  1. Exerciții fizice, meditație, yoga: relaxează-te și scapă de stresul de peste zi și grijile de mâine cu ajutorul uneia dintre practicile de mai jos,  menite să îți ofere un somn liniștit:
  • exerciții fizice – acestea contribuie la starea generală de sănătate și îți pot îmbunătăți starea de spirit; exercițiile fizice oferă mai multă energie, ajută la pierderea în greutate și contribuie la un somn mai bun; ține cont că nu trebuie să le practici aproape de ora de culcare, deoarece stimulează creierul, inima și mușchii; realizează exercițiile fizice preferate cu cel puțin două ore înainte de a merge la somn;
  • meditație – în acest caz va trebui să uiți de gândurile tumultoase care nu-ți dau pace și să fii atent la respirație și la sunetele din jur; astfel, vei acorda atenție prezentului și te vei rupe de griji; prin urmare, închide ochii și fii atent la respirație;
  • yoga – este benefică pentru a te relaxa și a te abate de la îngrijorările care îți traversează mintea; astfel, ia în considerare câteva poziții de yoga pentru a te detensionai, ca de exemplu – poziția fluturelui picat, poziția picioarele sus pe perete, poziția copilul s.a.. Prin expirație, încearcă să eliberezi tensiunea din corp;
  • jurnal – scrie într-un jurnal înainte de culcare; este suficient să acorzi doar 15 minute în care să scrii lucrurile bune, pentru care ești recunoscător; în felul acesta starea de anxietate se va diminua, la fel și îngrijorările, somnul tău devenind mai bun;
  1. Suplimente de melatonină – melatonina este un hormon care se întâlnește în organismul uman și joacă un rol esențial, fiind răspunzător de inducerea stării de somnolență; producția de melatonină este declanșată de absența luminii, reprezentând un ajutor natural de reglare a ceasului intern al organismului, pentru a fi obosiți noaptea și în stare de alertă ziua. Din fericire, se găsește și sub formă de supliment alimentar, venind astfel în ajutorul pacienților cu tulburări de somn
  2. Un mediu care încurajează somnul – este important să ai un dormitor confortabil, care să promoveze un somn odihnitor, iar acest lucru îl poți obține în mod simplu, fiind atent la câteva aspecte:
  • asigură-te că spațiul este ușor răcoros, temperatura optimă din dormitor este de 16 – 18°C;
  • folosește draperii groase, prin care să nu pătrundă lumina, astfel încât în dormitorul tău să fie întuneric;
  • dormi pe o saltea de calitate, care îți păstrează coloana vertebrală într-o poziție naturală; alege să îți schimbi salteaua dacă cea pe care dormi acum este veche, optând pentru una de fermitate medie (nici prea moale, nici prea tare); îți recomandăm să citești și articolul nostru de blog, Tipuri de saltele şi cum să o alegi pe cea potrivită;
  • nu păstra gadgeturile în dormitor – tabletă, smartphone, laptop, dar nici televizorul. 

Tu ce remedii naturiste te gândești să încerci pentru a dormi bine?

 

Perne saltele si pilote pentru un somn odihnitor

Cele mai bune ore de somn

Somnul este vital pentru functionarea organismului. Putem rezista fara mancare zile in sir dar fara odihna necesara ajungem in scurt timp la reactii fizice severe și chiar la moarte. Practic, corpul privat de somn se deregleaza complet – in prima faza se ingrasa si apoi inevitabil cedeaza.

Nu doar somnul in sine este important, ci si orele alese. Daca vrei sa imbunătățești calitatea somnului pentru mai multa energie si vitalitate, atunci informatiile din acest articol te pot ajuta sa faci schimbarile dorite.

Orele de ‘’aur’’

Studii recente au demonstrat ca celebrul interval  de opt ore de somn  -o treime din zi  – nu atat de important precum credem. Mai exact, este bine sa adormim intre orele 22:00 și 24:00 daca vrem sa fim cu adevarat incarcati cu energie a doua zi

Pare simplu, insa este greu de aplicat  pentru ca exista tot felul de factori care ne distrag – de exemplu  telefonul mobil sau gandurile de peste zi. Iată câteva trucuri ajutatoare:

  • fă o baie fierbinte– este recomandata cu aproximativ o oră înainte ; umple- ti cada cu apa calduta   – cea fierbinte poate deshidrata pielea  –  si adauga putina sare de baie cu aroma de levănțică sau mușețel, recunoscute pentru proprietatile antistres. In scurt timp, iti vei dori sa pui capul pe  pernă.
  • bea un ceai din plante– valeriana sau teiul sunt recunoscute pentru proprietatile benefice. Pentru ca sunt totusi plante tari, nu  folosi mai mult de un pliculet daca alegi varianta infuzei .
  • setează temperatura potrivita pentru somn – știai că expresia  „la temperatura camerei” este folosita gresit? A fost lansata de fapt acum zeci de ani de somelieri, atunci cand recomandau pastrarea vinului rosu la temperatura maxima a camerelor din castele si anume 18 grade. Astazi, ea este considerata temperatura buna pentru somn. Dacă ți se pare totusi mult prea scăzută, tine la indemana o pilotă subțire, in caz ca ti se face frig noaptea, insa nu acoperi capul si mainile. Te vei trezi bine, fara  cearcăne, pungi sub ochi sau ten umflat.
  • schimbă salteaua!– confortul patului este esential pentru un somn bun. Alege o saltea de calitate si astfel  creierul tău intelege mai usor ca ești gata să adormi. Adauga un topper de fermitate medie, care să pastreze coloana dreapta in timpul somnului;

Secretul somnului 

Corpul nostru secreta inca din prima zi melatonina, un hormon esential pentru somn. La copii, acestea este eliberata mai des, pentru ca organismul in crestere are nevoie de mai mult somn. In perioada adolescentei, intervalul de secretie este intre orele  22:00 – 24:00, iar începând cu vârsta a treia intre 20:00 și 2:00.

Așadar,  un adult trebuie neaparat să adoarma intre orele 22:00 – 24:00.

Cercetatorii  au demonstrat faptul că cei care respecta acest interval de odihna si in general un program de somn regulat , reduc considerabil stresul si isi maresc rezistenta la provocarile cotidiene. Alatura–te si tu oamenilor care dorm sanatos!

Cum sa alegi salteaua potrivită

Te confrunti in ultima vreme cu tulburari de somn, ai dureri de spate dimineata si simti ca nu te mai odihnesti bine? Atunci este foarte posibil ca problema ta sa fie salteaua. Solutia este evident sa iti cumperi una noua, iar pentru a face alegerea potrivita, este bine sa stii intai ce modele exista pe piata si avantajele pe care le ofera.

Salteaua de pat este o achizitie importanta, pentru ca influenteaza considerabil calitatea somnului tau, insa gama variata de optiuni poate deruta. Acest articol iti prezinta principalele tipuri de saltele si criteriile de diferentiere, astfel incat sa alegi un produs cu caracteristici adaptate nevoilor tale.

Tipuri de saltele

Saltele cu spumă de memorie, saltele din latex, saltele cu arcuri sau ortopedice au caracteristici diferite astfel incat alegerea poate fi dificila.

Saltea cu arcuri

La prima vedere, o saltea cu arcuri nu pare ceva inovativ insa este o impresie complet gresita. Dacă nucleul este pe bază de arcuri, stratul superior poate fi confectionat din spumă de memorie pentru un plus de confort si suport personalizat .

Iată ce trebuie să știi despre modelele de saltele cu arcuri:

  • cu cât salteaua are mai multe arcuri, calitatea somnului creste;
  • există saltele cu arc continuu, fabricate dintr-un singur fir de sârmă neîntrerupt și saltele cu arcuri împachetate (numite și Pocket), adica arcuri imbracate individual în material textil; saltelele moderne cu arcuri au un grad înalt de flexibilitate și izolează mișcarea, astfel încât să nu îți deranjezi partenerul de somn;
  • salteaua cu arcuri este o solutie potrivita pentru cei care doresc un suport ferm in timpul odihnei;
  • nucleul saltelei este format din arcuri iar straturile exterioare pot fi realizate din spumă de memorie sau latex, ceea ce sporeste confortul si stabilitatea;
  • salteaua Domine Hybrid Supreme de la Somnart are, pe lângă nucleul din arcuri individuale (Pocket), alte 3 straturi din spumă de memorie care asigura poziția confortabilă de somn. In plus, spuma de memorie preia forma corpului, ceea ce reduce punctele de tensiune si ofera suport optim .

 

Saltea cu spumă de memorie (Memory Foam)

Saltelele cu spumă de memorie sunt astazi extrem de populare pentru ca preiau conturul corpului si revin instant la forma inițială după ce au fost eliberate de presiune. Pe scurt, daca vrei sa ai senzatia ca te scufunzi în propriul pat, o saltea Memory Foam este ceea ce iti trebuie .

Iata principalele avantaje ale saltelei cu spuma de memorie:

  • salteaua cu spumă de memorie este un produs avansat pentru ca preia forma corpului ,distribuie uniform greutatea, dar în același timp sprijina și relaxează coloana;
  • se adapteaza la temperatura corpului; astfel, pe masură ce corpul încălzește salteaua, materialul devine mai moale;
  • oferă atât confort, cât și un suport bun pentru fiecare zonă a corpului;
  • salteaua cu spumă de memorie este ideală pentru persoanele cu dureri musculare și osoase , datorita materialului care se mulează – acesta elimină tensiunea din organism si permite relaxarea mușchilor și articulațiilor;
  • izoleaza miscarile in timp somnului si astfel nu mai simți când persoana de lângă tine se răsucește în pat
  • poate satisface toate gusturile, pentru ca beneficiaza de o gama variata modele cu grade diferite de suport, de la foarte moale la ferm;
  • salteaua Somnart Optimax Memory  este un model cu fermitate medie, care elimină presiunea  din zona umerilor, șoldurilor și a membrelor. In plus,este tratată cu aloe vera pentru o relaxare totala in timpul somnului;

 

    Saltea din latex

O saltea din latex ofera o experienta de somn speciala , datorita nenumaratelor beneficii. Oferă un suport elastic care diminueaza punctele de presiune și relaxează musculatura.

Exista saltele din latex naturale si sintetice, insa pentru a beneficia de un produs cu elasticitate si durata lunga de viata  este recomandata salteua din latex naturala. Gaseste mai jos detalii utile :

  • salteaua latex preia forma corpului, asigura suport optim, eliberează presiunea din umeri si solduri și relaxeaa muschii timpul somnului;
  • un avantaj important al saltelei din latex este durata mare de viață care poate depăși usor 15 ani; este o saltea rezistentă care nu trebuie intoarsa periodic pentru a preveni uzura;
  • salteaua latex oferă o suprafață de dormit răcoroasă pentru că nu inmagazineaza căldura corpului; astfel, poti dormi la o temperatura constanta, fara sa te incalzesti;
  • este rezistenta la acarieni și antimicrobiană, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor;
  • o saltea din latex de calitate superioară este 100% naturală; modelele sintetice pot conține formaldehidă, substanțe pe bază de petrol, aditivi artificiali sau substanțe chimice dure;
  • saltelele latex au grade diferite de fermitate- maim oi sau mai tari – ceea ce asigura nivelul de suport dorit ;
  • spre deosebire de spuma de memorie,care da senzatia de scufundare, latexul are elasticitate , dar este mai putin flexibil si moale ;
  • salteua din latex este ideală dacă preferi o saltea elastică și ferma in acelasi timp;
  • salteaua Somnart Latex are duritate medie, este din latex 100% si deserveste 7 zone independente (durități diferite): glezne, genunchi, coapse, pelvis, zona lombară, zona specială – umeri, cap.

 

          Saltea ortopedică

Salteaua ortopedică este benefica  în special persoanelor cu dureri de spate sau articulare. Dacă nu te mai satisface salteaua veche, atunci una nouă, ortopedică , poate fi soluția pentru un somn bun. Afla aici motivele :

  • salteaua ortopedică este ferma pentru a oferi un sprijin complet in timpul somnului; distribuie greutatea corporală, asigura alinierea naturală a coloanei vertebrale și reduce punctele de presiune în timpul somnului , prevenind astfel durerile de gat si spate;
  • poate cel mai important beneficiu este ca mentine postura corecta a corpului pe tot parcursul nopții, fiind astfel redusa tensiunea asupra coloanei vertebrale;
  • o saltea ortopedică poate fi confectionata fie din arcuri, fie din spumă de memorie sau latex – in oricare dintre variante , se asigura suportul ferm pentru alinierea corecta a gatului si spatelui;
  • salteaua Somnart Optimax Ortopedic combină caracteristicile de elasticitate și durabilitate , atat pentru suportul corect cat si  confortul sporit; are fermitate medie, actioneaza asupra  punctelor de presiune și favorizează relaxarea mușchilor;

 

Saltea din spumă poliuretanica

Aceasta categorie este diferita de cea Memory Foam (spuma de memorie), in sensul ca saltelele sunt confectionate din spuma  de poliuretan cu grade diferite de fermitate

  • salteaua cu spumă îți da senzația de confort superior, dar fără elementul de scufundare specific spumei de memorie;
  • densitatea mare a unei saltele din spumă poliuretanica indica fermitate, în timp ce o densitate mai mică inseamna un suport mai moale;
  • salteaua din spumă de poliuretan ofera corpului un suport complet;
  • inhibă dezvoltarea acarienilor, este hipoalergenică și antibacteriană;
  • salteaua din spumă poliuretanică asigura confort termic si o buna ventilatie a aerului, deci nu transpiri în timpul somnului ;
  • Salteaua Somnart Confort 4Family Aloe Vera contine 100% spumă elastică din poliuretan superior, are suport ortopedic, iar husa detașabilă este tratată cu aloe vera pentru relaxare;

 

Ce trebuie să mai știi?

  • dacă salteaua ta este mai veche de 8 ani, a inceput sa se lase pe partea unde dormi si te trezești frecvent fie cu durere cervicală, fie cu o durere lombara, înseamnă că a venit timpul sa iti cumperi una nouă;
  • pentru un somn sanatos, nu uita de importanta  pernei – trebuie sa mentina poziția naturală a gâtului – si a lenjeriei de pat  – cea mai buna alegere este bumbacul;

Acum este mai simplu ca oricand : alegi salteaua preferata, plasezi comanda online si te bucuri de livrare gratuita.